Recensie NRC-Handelsblad 19 maart 2021

Het is er vredig, groen en stil. Soms jubelt het van het leven: krokussen die met honderden tegelijk in het voorjaar boven de grond komen, vogels die uit volle borst zingen. Begraafplaatsen zijn voor een wandelaar goed toeven.

Om die reden komt Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, nu met deel twee in de reeks Over de groene zoden. Een toepasselijkere titel voor een begraafplaatswandelgids is nauwelijks denkbaar.

In 24 hoofdstukken worden korte wandelroutes over begraafplaatsen door heel Nederland beschreven, van Assen tot aan Zierikzee. Steeds staat er een kleine plattegrond bij, met wetenswaardigheden over diverse graven en over de begraafplaats zelf.

Zo ligt bij Zeist de begraafplaats van de Evangelische Broedergemeente, waarvan de leden ook wel ‘hernhutters’ worden genoemd. Het is een sobere plek, behalve in de weken voor Pasen: „Dan harken vrijwilligers de paden […] en plaatsen ze paarse viooltjes en andere voorjaarsbloemen op de graven.” Of neem begraafplaats Bosdrift bij Hilversum, ontworpen door tuinarchitect Springer: „Meer park dan begraafplaats”, vol kronkelige paden en fraaie grafmonumenten.

Een beetje onwennig voelt het wel, een ommetje tussen de graven – kan dat wel, mag dat wel? Maar het is toch vooral een mooi eerbetoon aan het leven, en aan hen die geleefd hebben. Nergens lijkt de boodschap ‘Pluk de dag’ (met een vleugje ‘Gedenk te sterven’) zo duidelijk aanwezig als hier.

Bartho Hendriksen en Korrie Korevaart: Over de groene zoden 2. Stichting Terebinth, 128 blz., 14,95 euro (exclusief 4,50 euro verzendkosten)