Gwijde plekken van stillen vrede, Rustoord, Nijmegen

Nijmegen Rustoord, Poortgebouw

Rustoord. Onderdeel van Monuta. Postweg 60. Algemene begraafplaats. Uitvaartcentrum’ staat er op een groot bord in de bekende Monuta huisstijl bij de entree te lezen. Een statig poortgebouw gaf destijds de rouwkoets toegang tot de begraafplaats. Het kantoor van de begraafplaats beslaat het linkerdeel van het poortgebouw, het uitvaartcentrum het rechter.
Lees verder

Eene begraafplaats voor alle gezindheden’, Zaltbommel

Zaltbommel – ‘Bommel’ voor de kenners – verdient het om een funeraire wandeling te maken door de oude binnenstad naar de begraafplaatsen op en langs de oude vestingwerken en één in een buitenwijk. De begraafplaats aan de Bossche Poort in Zaltbommel is meer dan twee eeuwen oud en werd aangelegd op het vroegere Ravelijn Bolwerk.
Lees verder

Verbonden met de dood, Slangenburg, Doetinchem

Ten oosten van Doetinchem ligt het fraaie landgoed Slangenburg. Een prachtig natuurgebied met bossen, statige lanen, graslanden, vijvers en eeuwenoude beuken en eiken. Het zeventiende-eeuwse kasteel vormt het hart van het landgoed. Tegenwoordig is dit het gastenverblijf van de benedictijnen. De kloosterlingen zelf wonen in de St. Willibrordsabdij aan de rand van de Abdijbossen. Landgoed Slangenburg is ook uit funerair oogpunt interessant. Rond het kasteel bevinden zich maar liefst vijf begraafplaatsen.
Lees verder

Een poorte die ten hemel leidt, Geldermalsen

Het Gelderse Malsen, niet te verwarren met het Malsen dat behoorde tot het graafschap Buren  ligt aan de Linge, de ‘lange’ rivier de van oost naar west door de Betuwe stroomt.
Eén van de beeldbepalende gebouwen van Geldermalsen is de imposante Centrum- of Suitbertuskerk aan de Kerkstraat.
Lees verder

Aole Kerkhof, Barger-Compascuum

Dit hoogveenkerkhof is uniek. Tussen 1876 en 1943 zijn hier meer dan duizend mensen begraven. Voor de vervening werden de mensen begraven op het hoogveen. Bijna alle hoogveenbegraafplaatsen in Nederland zijn verdwenen. Van dit hoogveenkerkhof in Barger-Compascuum – door de bewoners het aole kerkhof genoemd –  is een restant bewaard gebleven. Dat maakt deze begraafplaats uniek’. Deze tekst staat te lezen op het informatiepaneel bij de ingang van het Aole Kerkhof en beschrijft in het kort de unieke geschiedenis van het dorp en het kerkhof.