Niet alle begraafplaatsen zijn bewaard gebleven. In de loop er tijd zijn begraafplaatsen gesloten, opgeheven of geruimd. De vele straatnaamborden in steden en dorpen met ‘kerkhof’ herinneren daaraan. Ook raakten begraafplaatsen in de vergetelheid. Ze werden lange tijd niet meer gebruikt, raakten overgroeid en werden ‘vergeten’.

Het ‘Verloren kerkhof’ in Schalkwijk is zo’n begraafplaats. Het lag aan de Achterdijk in het buitengebied van Schalkwijk. De begraafplaats was bestemd voor het begraven van zwervers die in de gemeente Schalkwijk en Tull en ’t Waal overleden en drenkelingen die in de uiterwaarden van de Lek aanspoelden. Op 8 augustus 1945 vond de laatste begraving plaats. De begraafplaats werd gesloten op 12 februari 1951. Het kerkhof werd vergeten totdat de plaatselijke historische vereniging zich over de geschiedenis van het kerkhof en de plek ontfermde.

Verloren kerkhof Schalkwijk

Er zijn meer verloren kerkhoven bekend
• In Bilthoven in de bossen van De Leyen. Hier lagen zwervers en onderduikers uit de Tweede Wereldoorlog begraven.
• In Cothen aan de Bredeweg. Hier was tot ongeveer 1945 een kerkhof, waar vooral zwervers werden begraven.
• In Werkhoven aan de Achterdijk schuin tegenover huisnummer 58. Nu rest alleen nog een groep bomen tussen de weilanden. Aangelegd in 1872-1874 als algemene begraafplaats van de gemeente Werkoven. De begraafplaats lag jarenlang ongebruikt, maar werd wel onderhouden. In februari 1934 werd de eerste overledene hier begraven. In 1947 werd het ‘kerkhof’ gesloten. Het ‘eenige lijk’ op de begraafplaats opgegraven en herbegraven op de N.H. Begraafplaats aan de Leemkolkweg in Werkhoven.