Van kleine kerkhofjes op Groningse wierden tot een klassieke stadsbegraafplaats in Maastricht

De coronapandemie zorgt ervoor dat iedereen dichter bij huis blijft. Steeds meer mensen maken tijdens een wandeling in eigen stad of dorp een rondje over een begraafplaats. Zij ontdekken de rust en de schoonheid van ons funerair erfgoed. Journalist John Jansen van Galen zei het zo: ‘Een begraafplaats kan een verrassende plek voor een wandeling zijn. Met fraaie bomen, graven van beroemde mensen of gewoon als een plek voor een moment van rust en inkeer.’ 

Nieuwe begraafplaats Ermelo

Geen wonder dat Jansen van Galen, zelf fervent wandelaar, in 2015 het voorwoord schreef voor de eerste wandelgids voor begraafplaatsen in Nederland: Over de groene zoden. De gids was al een paar jaar niet meer verkrijgbaar, maar wèl verscheen in 2020 deel 2, nu met een voorwoord van Hella van der Wijst, bekend van haar tv-programma De wandeling.  

Voor wie niet genoeg kan krijgen van deze fascinerende plekken, is er nu een geactualiseerde herdruk van deel 1 van Over de groene zoden verschenen. Met 23 wandelingen op een aantal zeer gevarieerde kerkhoven en begraafplaatsen, beschreven door onder anderen Wim Cappers, Rita Hulsman en Liesbeth Vermeulen. De wandelaar hoeft er niet voor naar het buitenland, het avontuur ligt om de hoek: op de kerkhofjes op de Groningse wierden, op de stadsbegraafplaats Buitenveldert in Amsterdam of op de klassieke begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht. 

Met uitgebreide beschrijvingen, foto’s en praktische informatie over openingstijden etc. 

Deel 1 en 2 van Over de groene zoden zijn beide te bestellen via bureau@terebinth.nl. De delen kosten € 14,95 per ex. (plus verzendkosten; ook verkrijgbaar via de boekhandel en Bol.com). Donateurs betalen € 12,70 en er geldt een boekhandelskorting.

Over de groene zoden 1. Wandelen over begraafplaatsen in Nederland. Bartho Hendriksen en Korrie Korevaart (redactie). 2e, herz. dr. Leiden: Stichting Terebinth, 2022. ISBN 978-90-817644-3-8 / NUR 502; 128 pp., full colour, 14,7×21 cm (A5 liggend).