Prijs steunt het funeraire erfgoed

De wisseltrofee

De Gouden Terebinth is een nationale prijs die in februari 2022 voor de vierde keer door de stichting Terebinth wordt uitgereikt. Winnaar wordt de organisatie/instantie of de persoon die zich in 2020-2021 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van funerair erfgoed. Dat kan door concrete zorg, maar ook door er op een bijzondere manier aandacht voor te vragen, via media, boekpublicaties, film en video. Meedoen kan tot 21 oktober 2021.

Het bestuur van de stichting Terebinth roept kandidaten op zich nu aan te melden en mee te dingen. De prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt. Er is een geldbedrag van duizend euro met een wisseltrofee aan verbonden. Begin december worden er drie kandidaten genomineerd. Twee genomineerden ontvangen elk 250 euro; de winnaar belooft bij ontvangst het bedrag te besteden aan een funerair doel. De prijs ging in 2020 naar het Sovjet Ereveld in Leusden.

Meer aandacht voor begraafplaats en grafmonument
Met de komst van alternatieven zoals cremeren en natuurbegraven, is de belangstelling voor de traditionele begraafplaats en bijzondere grafmonumenten bij het publiek flink gedaald. Ook de overheid lijkt vaak weinig waarde aan onze funeraire geschiedenis te hechten.

Talloze traditionele begraafplaatsen worden in hun bestaan bedreigd, zeker kerkhoven, zoals op dit moment het rooms-katholieke kerkhof in Naaldwijk uit 1828). Ze worden gesloten en dreigen te verdwijnen door ruiming. Maar niet overal. Er zijn veel mensen en organisaties die zich buitengewoon inzetten voor het behoud van onze funeraire cultuur en die zich bewust zijn van de waarde van deze plekken – onder andere voor rouwverwerking, vergroting van de biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Terebinth op de bre
Terebinth wil die inzet belonen met het uitreiken van de Gouden Terebinth. En bovendien iedereen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van onze traditionele begraafplaatsen en funeraire cultuur. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Daarom dienen die bewaard te worden voor de volgende generatie. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als historische molens, kerken en kastelen. Ook aandacht voor oude grafmonumenten – het stenen archief – brengt die geschiedenis weer tot leven.

Contact