Veel begraafplaatsen zijn niet alleen plaatsen om de overblijfselen van overledenen te bewaren, maar zijn ook echte openluchtmusea geworden. We ontdekken er zeven die je goed zult doen om te bezoeken.

Aure Farran

 Bron: ara, https://www.ara.cat/estils/cementiris-museus-cel_130_4529617.html
Vertaling Google Translate

Een detail van een sculptuur van Josep Llimona op de begraafplaats van Arenys de Mar. CRISTINA CALDERER

BARCELONA
Gelijktijdig met de festiviteiten van Allerheiligen en Allerzielen is het op 1 en 2 november traditie om dierbaren te bezoeken op begraafplaatsen. Herdenkingsdagen waarop bloemen naar hen worden gebracht of hun graven en grafstenen worden verzorgd . Maar bezoeken aan begraafplaatsen, naast deze persoonlijke kwestie, zijn ook een heel cultureel fenomeen geworden, aangezien de begraafplaatsen van steden en dorpen verbazingwekkende verhalen en legendes, pantheons en monumentale graven verbergen die deel uitmaken van ons culturele erfgoed.

Rekening houdend met het belang van dit erfgoed, werd tussen 2019 en 2021 het Funerary Art-project ontwikkeld, dat werd gecoördineerd vanuit het vice-rectoraat voor erfgoed en culturele activiteiten van de Universiteit van Barcelona door de professoren van de afdeling geschiedenis van de ‘art José A. Ortiz en Ramon Dilla Martí, beide artsen in de kunstgeschiedenis, evenals door Dra. Maria Torras Freixa. 


Het doel was om een ​​reeks specialisten in archeologie, geschiedenis, kunst en antropologie samen te brengen, met wie een breed chronologisch beeld van het fenomeen van de dood en zijn belangrijkste erfgoed en artistieke getuigen in de stad Barcelona konden worden geboden. Zoals Ortiz en Dilla uitleggen, “wilden we burgers de mogelijkheid bieden om de begraafplaatsen van Barcelona opnieuw te bezoeken, niet alleen als ruimtes van de dood,

Lees verder